DRDH completes Farnham library | News


The agency has additionally received the £three.5 million refit of the ‘brick Brutalist’ 1972 artwork faculty and library designed by Kent County Council on UCA’s Rochester campus overlooking the historic dockyards of Chatham.

Work on one other library masterminded up by the observe – a part of the competition-winning £65 million live performance corridor and metropolis library scheme in Bodø, Norway – is because of full subsequent yr (see AJ 13.10.2011).

DRDH_UCA_Library_Farnham_DG_25

Farnham library – the architects’ view

The transformation of the library takes benefit of the dimensions of the prevailing areas to create quite a lot of completely different examine environments, by means of the imposition of huge scale furnishings parts. These permit for each particular person and group working, creating atmospheres that really feel applicable for a specialist artwork and design establishment while additionally addressing, by means of their scale and materiality, the constructing’s inherent acoustic issues.

The higher two flooring home the principal areas of the library, alongside places of work for employees. Reasonably than the extra normal rows of e book stacks, these flooring are organized as a sequence of in another way sized, e book lined rooms. This technique maximises the constructing’s sense of sunshine and openness, makes use of house extra effectively and creates locations for quite a lot of kinds of examine. Present open balustrading is reworked into strong edges containing low bookcases, reinforcing each the terraced part and the spatial integrity of every degree. The rhythm of the bookcase frames defines a standard visible and building language throughout the brand new parts, while felt confronted infill panels present acoustic absorbency in each the principle areas and the extra intimate examine areas.

The bespoke birch ply provides a heat and intimacy

The bespoke birch ply shelving that encloses these smaller rooms provides a heat and intimacy, which remembers each conventional libraries and, maybe, the up to date bookshop. Creating a snug and welcoming human scale that invitations inhabitation and counterpoints the harder parts and finishes of the prevailing constructing. The books of the gathering are integral to the fabric character of every house while specifically designed trestle tables, Eames furnishings and Jasper Morrison lighting, introduce one thing of the creativity of the studio setting.

The bottom ground of the constructing provides a brand new public face for the constructing, with a glazed frontage to the campus. Its character echoes that of latest artwork house, permitting it to host occasional exhibitions, alongside extra day-to-day utilization for casual group working and enquiries. A brand new analysis centre and archive occupies one finish of this ground, presenting these actions as a key a part of the establishment and one that’s accessible to college students in any respect ranges.

The £1.2million refurbishment, together with the design of bespoke library furnishings and signage design, was accomplished with contractor Kier and match out specialist Delux in 11 months, with a web site interval of 12 weeks and to a challenge finances of solely £700 per m².



Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close

Fatal error: Allowed memory size of 67108864 bytes exhausted (tried to allocate 62360 bytes) in /home/content/52/11237452/html/celebratyworldorder/wp-includes/wp-db.php on line 1972